Ribnica na Pohorju-Hudi kot, 10. avgust 2024 – Proslava ob 83. obletnici napada 1. pohorske čete na orožniško postajo v Ribnici na Pohorju

Koncem julija 1941 so se pri Urbančevi koči zbrali prvi pohorski partizani in ustanovljena je bila 1. pohorska četa. Žal so bili že v naslednjih dneh izdani. Domači izdajalec jih je prijavil na žandarmerijo. K sreči so zavedni domačini opozorili partizane in ti so se pravočasno umaknili iz Urbančeve koče. Že v noči iz 11. 8. na 12. 8. 1941 so prvi pohorski partizani izvedli oborožen napad na orožniško postajo v Ribnici na Pohorju. Napad je bil zelo odmeven, saj sta v napadu bila ubita nemški župan Witzmann in orožniški inšpektor Pildner. Ranjen je bil tudi pomožni policist. Ostali orožnik so se zabarikadirali v občinsko hišo in so si iz nje upali šele zjutraj.

Na proslavi se je zbralo veliko obiskovalcev, gostov in praporščakov. Po prihodu praporščakov nas je kot prva nagovorila tovarišica Judita Kotnik, predsednica OO ZB NOB Ribnica na Pohorju. Slavnostni govorniki so bili g. Srečko Geč, župan Občine Ribnice na Pohorju; generalmajor SV Ladislav Lipič, predsednik ZVVS; tov. Matjaž Tomažič, predsednik PS ZB NOB Koroške. Prisoten je nagovorila tov. Bruna Olenik, predsednica TIGR. Z nami je bila tudi podpredsednica ZKP Celovec Maria Koletnik – Mojca. Po nagovorih je sledil bogat kulturni program v katerem so nastopili Ribniški fantje in naš odličen recitator Teo Škratek. V programu je sodeloval tudi spominski bataljon – Kulturno zgodovinsko društvo Franc Rozman Stane. Po končanem uradnem delu proslave je bila pogostitev in sledilo je prijetno druženje članov in obiskovalcev. Hvala organizatorjem in nastopajočim. Hvala praporščakom in gostom. Hvala vsem, ki ste si to soboto vzeli čas in prišli , da skupaj obeležimo ta pomemben zgodovinski dogodek ki je pomenil  začetek oboroženega upora na Štajerskem.

Matjaž Tomažič
Predsednik ZB NOB Radlje ob Dravi