Predavanje in praktični del za vse veteranske in domoljubne organizacije južne Primorske

 

Ocinca, 7. 9. 204  –  Za vodstva in praporščake vseh veteranskih in domoljubnih društev južne Primorske je Združenje borcev za vrednote NOB Sežana v soboto, 7. 9. 2024, ob 9. uri organiziralo usposabljanje za praporščake in predavanje na temo organizacija spominskih prireditev.

   

Srečanje je bilo v lovski koči na Ocinci blizu Štjaka. Program sta izpeljala tov. Bruno Kocjan, praporščak veteranov vojne za Slovenijo, in tov. Branka Bezeljak, režiserka in gledališka pedagoginja.

Praktično usposabljanje praporščakov je bilo med drugim tudi priprava na osrednjo proslavo 15. 9. v Vipavi ob obletnici priključitve Primorske.

Na temo organizacija in izvedba spominskih in kulturnih prireditev je predavateljica izpostavila, kako pomembne so natančne priprave že veliko časa pred izvedbo: na kaj moramo biti pozorni, ko postavljamo prireditveni prostor in prizorišče ali oder; kako pripravimo ali napišemo osnutek scenarija; potek produkcije in režija ( dogovori z nastopajočimi in govorniki); protokol na prireditvi; urejanje avtorskih pravic za glasbo in recitacije.

     

Predavanja so se udeležili predstavniki: Združenj borcev za vrednote NOB Komen, Sežana, Postojna, Koper, Ankaran, Izola in Piran, društva TIGR Primorske, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov, združenja PVD Sever za Primorsko in Notranjsko Koper ter Območnega združenja Slovenskih častnikov Sežana.

To je bila tudi priložnost, da se med seboj bolje spoznajo vsi, ki skupaj sodelujejo na številnih slovesnostih in proslavah ob državnih ter lokalnih praznikih. Družabno srečanje in sproščen klepet ob lovskem golažu sta lepo zaključila dogodek.

Tekst: Vlasta Kariž, ZB NOB Sežana
Foto: Branka Bezeljak, članica predsedstva ZZB NOB Slovenije