Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje, Krajevni odbor ZB za vrednote NOB Rudnik Šalka vas in Krajevna skupnost Rudnik Šalka vas smo v soboto, 21.9. ob 11.uri organizirali že tradicionalno spominsko srečanje v Koprivniku. Tokrat smo po dveh zaporednih deževnih letih le dočakali lep sončen dan, kar je prireditvi dodalo prijetnejše vzdušje in pritegnilo veliko število obiskovalcev. S kulturnim programom, ki ga je odlično povezoval Vladimir Komljenovič in v katerem so sodelovali moški pevski zbor Svoboda, Kočevska godba, recitatorka Irena Maržič, Slavica Marinkovič, ki je na harmoniki spremljala hčerko Milo in pevska skupina Šumsko Voce.

Pred prireditvijo je delegacija v sestavi Martina Peterlin, Gregor Košir in Andreja Katič, ob spremstvu praporščakov in Partizanske spominske čete Franc Rozman Stane iz Ljubljane, položila venec k spominski plošči na bivši OŠ, v spomin na padla Alojza Kolmana Maroka, narodnega heroja, komandanta zaščitne brigade glavnega štaba NOV Slovenije in Maksa Torbarja, vodjo rajonskega odbora Koprivnik.

Dan prej, v petek, pa je delegacija v sestavi Martina Peterlin, Dragica Legvart in Zlatica Arko najprej očistila vse spomenike, nato pa položila vence:

1.na Hribu pri Koprivniku, kjer stoji spomenik v spomin na zmagovite boje 8. in 10. SNOU brigade ter jurišnega bataljona 18. divizije, ki je 15.11.1944 popolnomaporazila I.,II., in IV. udarni bataljon slovenskih domobrancev in dele XIV. SS polizei regimenta ter SS policijsko šolo za proti gverilsko vojskovanje iz Stične;

2.na grob neznanemu borcu, ki je padel leta 1943 in se nahaja ob lokalni cesti Koprivnik-Mirna Gora;

3.delegacija se je s polaganjem cvetja in prižigom sveč poklonila sedmim neznanim padlim borcem 18. divizije, ki so padli pred 80.leti. Spomenik se nahajana na križišču cest Koprivnik-Baza 20-Črnomelj.

4.Prav tako je položila venec tudi na grob, ki se nahaja na pokopališču v Koprivniku in na katerem so imena 21. borcev, ki so padli v NOB v okolici Koprivnika.

 

Predsednica KO ZB Rudnik Šalka vas Martina Peterlin je v svojem pozdravnem nagovoru pozdravila vse prisotne, poslanca v DZ Predraga Bakovića, podžupana Gregorja Koširja, svetnika občine Kočevje Vesno Lisac in Jožeta Kureta, predsednika ZB Ribnica Danila Divjaka, predstavnike ZB Semič in Črnomelj in častnega člana ZB Kočevje, tov. Jožeta Oberstarja, še posebej pa slavnostno govornico podpredsednico ZZB Slovenije (v mirovanju) in ministrico za pravosodje tov. Andrejo Katič in ji zaželela dobro počutje med nami.

V nadaljevanju je obudila spomin na ustanovitev treh brigad-Levstikove, Kočevske in Ljubljanske ter priključitev jurišnega bataljona in njihove borbe za osvoboditev Bele krajine. Poudarila je, da se z vsakoletnimi prireditvami v Koprivniku želimo pokloniti in zahvaliti vsem, ki so takrat verjeli v svobodo tako srčno, da so celo dali življenje za ta cilj. Mlajšim generacijam prenašamo resnico o tem, kdo je bil okupator in kaj je delal na naših tleh, ter kdo so bili izdajalci in koliko gorja so s svojim sramotnim dejanjem prizadejali svojemu ljudstvu. Ne smemo ostati ravnodušni, ko se potvarja zgodovina in ne smemo dovoliti, da se na naših tleh kaj takega še kdaj ponovi.

Tov. Andreja Katič pa je v svojem toplem in srčnem govoru govorila o pogumu in veri v boljšo prihodnost vseh tistih, ki so se tako množično odzvali k uporu. Verjeli so v prihodnost v svobodni slovenski domovini, kjer ne bo zatiranja, kjer bodo vladale solidarnost, enakopravnost in medsebojno spoštovanje. V te vrednote so verjeli in za to so tudi umirali. Poudarila je, da je potrebno ohranjati tradicijo in spomin na dogodke iz polpretekle zgodovine, ter z njimi seznanjati sedanje rodove in jih naučiti ljubezni do domovine, strpnosti in sočutja do sočloveka. Dotaknila se je tudi v teh mesecih aktualne romske problematike in poudarila, da morajo prav vsi odgovarjati za svoja dejanja, čemur so prisotni z aplavzom potrdili.

V nadaljevanju je tov. Andreja Katič izročila priznanji Pavlu Majerletu Kukinu in Vasji Marinču, ki ju podeljuje ZZB Slovenije za delo pri projektu Partizanski spomeniki na Geopediji in za ohranjanje spominskih obeležij.

Sledilo je družabno srečanje.

ZB NOB Kočevje
Zlatica Arko