Ljubljana –  27. do 29. september 2024

Pretekli teden je v Ljubljani potekal delovni sestanek Mednarodnega taboriščnega odbora Mauthausen(CIM) katerega član je tudi slovenski Taboriščni odbor Mauthausen, ki deluje v okviru koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pod okriljem ZZB NOB Slovenije.

Mednarodni odbor je bil tajno ustanovljen v koncentracijskem taborišču Mauthausen že leta 1944. Član je bil tudi slovenski pisatelj Lovro Kuhar. Po osvoboditvi je CIM svoje delovanje nadaljeval in je prepoznavna mednarodna organizacija nekdanjih taboriščnikov in njihovih potomcev.

 

Dogodek se je pričel v petek zvečer s sprejemom na Avstrijskem veleposlaništvu, kjer je veleposlanica Nj.eksc. mag.iur. Elisabeth Ellison-Kramer tudi nagovorila udeležence. Trideset predstavnikov različnih odborov iz štirinajstih držav se je v ljubljanskem Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, v soboto 28. 9., srečalo na delovnem sestanku. Pred začetkom je bilo srečanje z veleposlaniki in drugimi slovenskimi taboriščnimi odbori. Zbrane je nagovoril tudi predsednik ZZB g. Marijan Križman. Člani CIM so na sestanku sprejeli več pomembnih odločitev glede   delovanja v prihodnjih letih. Zvečer je bil sprejem na magistratu, kjer je člane CIM prijazno sprejela ga. Snežana Marčenko. V nedeljo je bil organiziran obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Ljubelj jug, kjer   sta zbrane nagovorila tržiški župan g. Peter Miklič in direktorica Tržiškega muzeja ga. Jana Babšek.   Udeleženci so nato odšli še do nekdanjega taborišča Ljubelj sever na avstrijski   strani, kjer so jih vodili predstavniki Mauthausen Memorial in Mauthausen Komitee Kärnten.

   

Delovni sestanek so omogočili in prijazno podprli Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije Ljubljana, Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, DARS, KRKA, d. d., Novo mesto, LPP, Radenska, Leone, Klet Brda, Občina Tržič, Tržiški muzej, Mauthausen Memorial in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

dr. Monika Kokalj Kočevar,
članica CIM in
podpredsednica TO Mauthausen pri ZZB